Srčani crv kod pasa, šta treba da znate?

Srčani crv kod pasa, šta treba da znate?

Šta je srčani crv?

Srčani crv je vrsta parazita kojeg na životinju prenose komarci prilikom sisanja krvi. Odrastao crv nastanjen u krvnim sudovima i srcu naraste i do 30 santimetara, a uzrok je takozvane Bolesti srčanog crva (kardiovaskularna dirofilarioza). Reč je o veoma ozbiljnoj bolesti kućnih ljubimaca, koja može dovesti do velikih komplikacija, pa i smrti kućnog ljubimca. Posebno je uznemiravajuća činjenica da ovo nije neka daleka egzotična bolest, već veoma prisutna i sve poznatija baš ovde kod nas, u Srbiji.

Bolest se prenosi tako što komarac sisa krv zaražene životinje i u svoj organizam unosi tamo nastanjene mikroskopske larvice “mikrofilarije “. Nakon 14 dana i u organizmu komarca se razvijaju infektivne larvice, koje kasnijim ubodima prelaze na druge životinje. U novom domaćinu one krvotokom putuju do srca i pluća, a za 6 do 7 meseci mogu se kompletno razviti, a da vlasnik to nikada ne primeti. 

Ne postoje jasni simptomi bolesti srčanog crva. Infektivne larve, odnosno odrasli crv nastanjen u kardiovaskularnom sistemu našeg ljubimca može da bude neprimećen mesecima, pa i godinama. Prvi simptomi, ako se pojave su kašalj, otežano disanje i hodanje, gubitak telesne mase, a nekada i gubitak svesti. Pored pasa i mačke mogu biti domaćini ovom parazitu, ali u znatno redjim slučajevima. 

Kako da prepoznamo simptome i zaštitimo ljubimca?

Važno je naglasiti da se ova bolest ne prenosi hranom, vodom, ili direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, već isključivo komarac mora biti posrednik. Time je jasno da su stanovnici područja blizu reka i šuma višestruko ugroženiji, ubodi komaraca učestaliji, pri čemu samo jedan ubod zaraženog insekta može biti koban. Dobra vest je da u Srbiji postoji registrovana izuzetno efikasna sredstava koja mogu da spreče nastanak ove opake bolesti.

U slučaju da je pas doživeo rizičan ubod, ili postoji realan rizik, neophodno je da se onemogući razvoj odraslog oblika crva iz larvice koju komarac donosi. Nisu potrebne injekcije ili tablete, već se, kao najbolji pokazao tretman takozvanim spot-on proizvodima u ampulama. Na tržištu su dostupni i repelenti, sa dejstvom odbijanja komaraca i takodje ih ima u obliku ampulica, kao i ogrlica koje sprečavaju da komarac uopšte pridje vašem ljubimcu. Rizik prenosa ove sve prisutnije bolesti biće znatno smanjen.

Prevencija srčanog crva kod pasa

Prevencija je jedan od najboljih načina da sprečite nastanak bolesti uzrokovane srčanim crvom. Kada tek započinjete sa prevencijom, važno je prvo testirati psa. Testiranje psa se radi kako bi se ustanovila eventualna infekcija srčanim crvom. Ukoliko test pokaže da pas nije pozitivan, sa prevencijom se započinje odmah. . Prevencija srčanog crva je naročito važna za pse Collie rase s obzirom da je za njih terapija komplikovana. Collie rase takođe mogu da ispolje osetljivost na milbemycin, tako da je najbolje da se pre primene preventivnih sredstava posavetujete sa vašim veterinarom.

Jednom mesečno se primenjuju sredstva za prevenciju srčanog crva, milbemycin oxime ( Milpro, Milprazon, Nexgard Spectra, Simparica Trio). Ova sredstva se primenjuju tokom cele godine dok postoji aktivnost komaraca. Preporuka je da se sa prevencijom počne početkom maja i da se primenjuje sve do početka novembra. Mada se sve više u svetu preporučuje primena preventivnih sredstava tokom cele godine, s obzirom na klimatske promene i aktivnost komaraca koji u sebi nose srčanog crva.

Srčani crv kod pasa (Dirofilaria immitis) je parazitsko oboljenje pasa koje je bolje sprečiti nego lečiti. Lakše je jednom mesečno davati preventivu nego doći u situaciju da morate sebe i svog psa da izlažete iscrpljujućem lečenju i troškovima istog.

Lečenje srčanog crva kod pasa

Prognoza je veoma često nepovoljna, a terapija duga i iscrpljujuća. Lečenje srčanog crva kod pasa može da traje i preko godinu dana. Ako je vaš pas pozitivan na srčanog crva (Dirofilaria immitis) ono što vi možete da učinite je da ograničite kretanje psa i smanjite fizičku aktivnost što je više moguće. Što su simptomi ozbiljniji, to bi vaš pas trebao da ima manje aktivnosti. Kvalitet života i ishrane treba podići na najviši mogući nivo. Porcije hrane treba da budu češće, u manjim količinama da ne bi došlo do prejedanja. Hrana koju pas jede treba da bude lako svarljiva. Potrebno je izbegavati da izlažete psa uzbuđenjima, razigravanjima i svemu što može da dovede do ubrzanog rada srca psa i može doprineti pogoršanju stanja psa.

Postoje različiti protokoli u lečenju srčanog crva kod pasa, u zavisnosti od stanja psa i kliničkih simptoma. Psi koji ispoljavaju simptome navedene u fazi 3 moraju se prvo stabilizovati. Kao što je već rečeno lečenje srčanog crva kod pasa dugo traje, psi za to vreme treba da što više miruju. Injekciono se aplikuje sredstvo za lečenje srčanog crva kod pasa, ivermektin (antiparazitik), a pored njega se primenjuju i antibiotici. Antibiotici su neophodni u suzbijanju infekcije bakterijom koja je neophodna za život srčanog crva. Prvo testiranje psa nakon otpočinjanja terapije se radi nakon 6 meseci, a zatim jedanput mesečno. Ovaj tretman se sprovodi sve dok dva uzastopna testa na srčanog crva ne budu negativna. Na ovaj način adulti srčanog crva uginjavaju polako i opasnost od embolije pluća je minimalna. Naglo uginuće adulta dovodi do embolije pluća koja može biti opasna po život psa.

Takođe se primenjuje hirurško uklanjanje filaria (razvojni oblik srčanog crva). Ovaj oblik lečenja srčanog crva kod pasa zahteva posebnu obuku kao i opremu i radi se kod pasa koji imaju veliki broj filarija u plućnoj arteriji.