Kako da optimalno hranite Vašu stariju mačku?

Kako da optimalno hranite Vašu stariju mačku?

Kada napuni sedam godina primetićete da Vaša mačka počinje da uzima život malo opuštenije – a ko je može kriviti zbog toga!

Starenjem nutritivni zahtevi mačke počinju da se menjaju. Vaša mačka će po gruboj proceni provesti 40% svog života kao senior, pa je veoma važno da joj dajete pravu hranu da bi ostala u dobroj formi. U starijim godinama, više nego ikada, Vaša mačka treba da jede visokokvalitetnu, ukusnu hranu sa proteinima, koji se lako vare, i pažljivo izbalansiranim najvažnijim nutrijentima.

Dobra hrana za starije mačke obezbeđuje koncentraciju visokokvalitetnih proteina, kontrolisane nivoe masti, kao i ugljene hidrate, koji su laki za probavu i koji daju energiju. Ključni minerali pomažu zglobovima koji stare, dok vitamini, zajedno sa proteinima, pomažu jačanju sve starijeg imunog sistema.

Čime da hranite stariju mačku

Generalno se preporučuje da prebacite starije mačke na specijalnu hranu za mačke “seniore”, koja je za njih mnogo bolja od uobičajene hrane za odrasle mačke, osim ako nemaju neki zdravstveni problem ili ako Vas Vaš veterinar ne posavetuje drugačije.

Hrana za starije mačke obezbeđuje visokokvalitetne proteine, a mnoge vrste hrane za starije mačke takođe sadrže dodatak vitamina E za jačanje prirodne odbrane Vaše ljubimice od bolesti. Važno je i što ta hrana sadrži manje kalorija i pomaže mački da zadrži optimalnu telesnu težinu, budući da nivo njene aktivnosti opada. To znači da će Vaša mačka i dalje u potpunosti uživati u obrocima, a da pri tome ne ugrožava svoje zdravlje.

Starenjem čulo mirisa i ukusa mačke mogu početi da slabe, zajedno sa sposobnošću žvakanja. Manji, mekši komadi pomoći će Vašoj mački da u potpunosti iskoristi obrok, posebno imajući u vidu moguću osetljivost usta, a možda je u međuvremenu izgubila i poneki zub. Veći sadržaj mesa takođe može popraviti miris i ukus mačje hrane i učiniti je privlačnijom.

Kao i uvek kada se prelazi na novu hranu, to treba činiti postepeno. Počnite tako što ćete joj novu hranu ponuditi u isto vreme kao i staru, povećavajući postepeno količinu tokom sedam do deset dana, sve dok mački ne budete davali samo novu hranu sa formulom za seniore. Ako Vaša starija mačka odbije da jede novu hranu, konsultujte se sa veterinarom, pošto može postojati i medicinski razlog za tako nešto. Ne brinite, Vaš veterinar Vam uvek može predložiti alternativnu formulu, ako je potrebno.

Kako da hranite stariju mačku

Stariju mačku hranite po malo i češće, budući da se može osetiti pretrpana velikim količinama hrane. Sve dok nema zdravstvenih problema koji bi joj to onemogućili, povremeno joj možete ponuditi i poneku poslasticu.

Poslužite joj hranu na sobnoj temperaturi, da bi imala što bolji ukus i miris. Ako mački dajete vlažnu hranu, treba da izvadite otvorene posudice ili kesice iz frižidera oko dva sata pre obroka. Dobro je koristiti mikrotalasnu pećnicu za zagrevanje vlažne hrane, ali veoma kratko i taman toliko da temperatura hrane tek dostigne sobnu temperaturu i da nikada ne bude vrela. Vlažnu hranu treba da čuvate u frižideru i nikada ne treba da bude otvorena duže od 24 sata.

Ako starijoj mački dajete suvu hranu, čuvajte je u suvom i čistom okruženju. Pakovanje koje se može ponovo zatvoriti ili hermetički zatvorena posuda zadržaće ukus i miris hrane i sprečiće da oni izvetre.

Važno je poslužiti hranu u čistoj, plitkoj činiji ili tanjiriću (neke starije mačke ne vole da njihovi brkovi dodiruju ivice činije) i nemojte dozvoliti da se vlažna hrana osuši u činiji, pošto da mačke mogu biti veoma izbirljive kada je u pitanju svežina hrane.

Mačke vole rutinu tako da je najbolje hraniti ih na istom mestu i u isto vreme svakog dana. Odaberite mirno mesto, udaljeno od svakodnevne žurbe i buke i dalje od mesta gde Vi obično jedete. Neka činije sa hranom budu udaljene od kutije sa posipom, a po mogućnosti i od činije sa vodom. Ako imate više od jedne mačke, neka činije budu na razumnoj udaljenosti jedna od druge, da bi se izbegli sukobi ili tuča. Možda ćete morati da hranite Vašu stariju mačku na odvojenom mestu, da biste izbegli da joj mlađe mačke, koje mnogo brže jedu, kradu hranu!

Koliko hrane treba davati starijoj mački

Kada je reč o starijim mačkama, pratite uputstvo na poleđini pakovanja. Ali upamtite da je uputstvo tu samo da Vam dâ neku predstavu o tome o količini hrane koju treba dati mački. Svaka mačka je priča za sebe, zato je najvažnije da mačku hranite tako da zadrži svoju vitku i zdravu liniju.

Dajte mački uvek mnogo čiste, sveže vode u velikoj metalnoj ili keramičkoj činiji. Neke mačke vole da piju napolju, tako da je nije loše ako se činija sa vodom drži napolju.

Potpuno je normalno da starije mačke dobijaju na težini, s obzirom da nivo njihovih aktivnosti opada. Pošto je vrlo verovatno da će debele i gojazne mačke dobiti dijabetes i imati urinarne probleme, a postoji i rizik od artritisa, važno je da to ozbiljno shvatite.

Treba redovno da merite svoju ljubimicu i ocenjujete njenu telesnu kondiciju, kako bi uvek imala optimalnu telesnu težinu. Ako primetite da se Vaša starija mačka ugojila, porazgovarajte o tome sa veterinarom. To je posebno važno ako ste primetili da mačka nerado jede, jer to može biti znak i neke skrivene bolesti.