Sera NH4/NH3 Test – 15 ml

Sera NH4/NH3 Test – Tester količine amonijuma i amonijaka

  • Namenjen za slatkovodne i morske akvarijume
  • Definiše ukupnu koncetraciju amonijuma i amonijaka
  • Pakovanje omogućava sprovođenje 60 testova

1,580.00 din

Šifra proizvoda: 29269 Kategorije: , Oznaka:
Spread the love

Opis

Nivo amonijuma ukazuje na stepen zagađenja u akvarijumskoj vodi. Povećana koncentracija može i ukazati na poremećaj ili, najčešće u novoformiranim akvarijumima, nedovoljnu koncentraciju korisnih bakterija.

Sa većom pH vrednošću (>7 pH) dolazi do formiranja amonijaka koji je izuzetno toksičan za ribe. PH vrednost iznad 7 može dovesti do trovanja, a samim tim i pomora riba. Zbog toga je izuzetno važno sprovođenje i pH testa uporedo sa sprovođenjem  NH4/NH3 testa.

Veća koncentracija amonijaka, više od 0.02 mg/l dovodi do oštećenja škrga kod ribica. Nivo koncentracije od 0.2 mg/l smatra se opasnim. Sa nivoom koncentracije od 0.5 mg/l dolazi do opasnosti od gušenja ribica. Delimična promena vode ili smanjenje pH vrednosti obezbeđuje prvu pomoć u slučaju prevelike koncentracije amonijaka. Korisne bakterije koje razlažu amonijak su izuzetno korisne. Za slatkovodne akvarijume koriste se Sera: Nitrivec, za morske akvarijume Sera: Ammovec. Redovna promena vode takođe može da smanji opasnost od pojave zagađenja.

Uputstvo za upotrebu:

Dobro promućkajte bočicu reagensa pre upotrebe

  1. Bočicu dobro isperite sa vodom. Napunite je do nivoa označenog na bočici: 10 ml za slatkovodni akvarijum, 5 ml za morski.
  2. Dodajte 6 kapi reagensa 1 i promućkajte (pre mućkanja bočicu zatvoriti).
  3. Dodajte 6 kapi reagensa 2 i promućkajte.
  4. Dodajte 6 kapi reagensa 3 i promućkajte.
  5. Uporedite dobijenu boju sa bojom iz grafikona priloženom uz proizvod nakon 5 minuta. Postavite bočicu na belo polje grafikona i upoređivanje obavite gledajući odozgo. Preporučljivo je test sprovoditi danju. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.
  6. Procenite stepen slobodnog toksičnog amonijaka iz izmerene vrednosti i pH vrednosti u skladu sa podacima iz grafikona.

Održavanje:

Bočicu dobro isperite sa vodom iz česme nakon svakog sprovođenja testa. Čuvati na hladnom i tamnom mestu. Zatvorite reagens bočice odmah nakon upotrebe.

Da li ste zanali:

Amonijak je toksično azotno jedinjenje koje se formira razgradnjom protein. Dospeva u vodu preko ribljih izlučevina (urina i izmeta), i ukoliko filtracija nije zadovoljavajuća, doći će do njegove opasne koncentracije u vodi. Ovo se najčešće dešava u akvarijumima u kojima se nalazi veliki broj riba. Amonijak se stvara i raspadanjem proteina iz ostataka hrane.

Pakovanje: 3 x 15 ml (60 testova)

Dodatne informacije

Težina 0.1 kg
Proizvođač

Sera