Sera Med Protazol – 25 ml

Sera Med Protazol 25 ml – lek protiv bolesti „bele tačkice“

  • Bolest izazvana parazitom Ichthyophtirius multifiliis
  • Jedna od najpoznatijih i najčešćih bolesti akvarijumskih riba
  • Obolele ribice izgledaju kao da su posute grizom
  • Pored parazita Ichthyophtirius multifiliis lek se uspešno bori i protiv Trichodina i Chilodonella
  • Tretman lečenja traje 2 dana

1,450.00 din

Šifra proizvoda: 29144 Kategorije: , Oznake: ,
Spread the love

Opis

Bele tačkice su jedna od najpoznatijih i najčešćih bolesti akvarijumskih riba. Uzrok nastanka bolesti je parazit Ichthyophtirius multifiliis koji spada u velike protozoe, velicine 0.2-1mm. Obolele ribice izgledaju kao da su posute grizom pa se bolest lako uočava. Osim spoljašnjih promena na telu ribica javljaju se i simptomi od strane respiratornog sistema, pa ribice ubrzano i otežano dišu.

Paraziti izazivaju pruritus (svrab) pa se veoma često mogu videti ribice kako se  češu o neki predmet u akvarijumu, da bi se na taj način oslobodile ovog parazita. Češanje u većini slučajeva pruzrokuje dalja oštećenja sluzi kože, što dovodi do pada lokalnog imuniteta i sklonosti ka sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Sera Med Professional Protazol je lek koji se uspešno bori protiv bolesti izazvane parazitom Ichthyophtirius multifiliis. Aktivni sastojak leka phenyl methylium hydroxide ima veoma efikasno dejstvo protiv parazita u svim njegovim razvojnim fazama. Lek poseduje dobru toleranciju od strane ribica. Pored parazita Ichthyophtirius multifiliis, lek je podjednako efikasan u borbi protiv drugih Ichthyophtirius parazita poput Trichodina i Chilodonella.

Napomena:

U slučaju zaraze Ichthyophtirius multifiliis, podizanje temperature akvarijumske vode na 30˚C u sprovođenja tretmana povećaće šanse za uspešno lečenje i oporavak.

Uputstvo za upotrebu:

Dodati 1 ml seruma na svakih 20 litara akvarijumske vode. Ravnomerno rasporediti preparat mešanjem vode. Ukloniti biološke filtere uključujući UV lampe i aktivni ugalj. Nakon 2 dana promeniti 80% količine vode u akvarijumu. U većini slučajeva sprovođenje jednog tretmana je dovoljno. U suprotnom, ponovite tretman nakon 4-5 dana. Nakon ponavljanja postupka postoji opasnost da već oslabljene ribice mogu da reaguju osetljivo.

Dodatne informacije

Težina 0.1 kg
Proizvođač

Sera