Apiguard – 1 komad

Apiguard 25% (timol) – Gel za upotrebu u košnici.

400.00 din

Šifra proizvoda: 22967 Kategorije: , Oznake: , ,
Spread the love

Opis

KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV:

50 g gela sadrži:

Aktivna supstanca:
timol 12,5 g
Ekscipijensi:
karbomer (karbopol EZ-1), trietanolamin, prečišćena voda

INDIKACIJE:

Tretiranje varooze pčela uzrokovane sa Varroa destructor

KONTRAINDIKACIJE:

Ne primenjivati u vreme pčelinje paše

NEŽELJENA DEJSTVA:

Lagani nemir zajednice tokom tretmana. Ponekad, kod visokih dnevnih temperatura, moguća je pojava blagog smanjenja mladog legla. Ovaj efekat je prolazan i nema uticaja na razvoj društva.

CILJNE VRSTE ŽIVOTINJA:

Medonosne pčele

DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE:

Tretman u košnici: Dve aplikacije od po 50 g gela po društvu, u razmaku od dve nedelje. Male i zimske pčelinje zajednice, kao i nukleusi mogu se tretirati samo jednokrano. Kutija treba da stoji četiri nedelje.

Tretman treba primenjivati najviše dva puta godišnje.
Način primene:

Otvoriti košnicu. Povući foliju na kutiji tako da jedan kraj folije ostane spojen sa jednim krajem kutije. Postaviti tako otvoreno pakovanje u centar legla, na vrhu rama.

Obezbediti slobodan prostor od 0,5 cm između vrha kutije sa lekom i poklopne daske, odnosno zbega. Zatvoriti košnicu. Posle 14 dana izvaditi kutiju i staviti novu na isti način kao i prethodnu. Ostaviti preparat u društvu sve dok se ne stavi hranilica.

Male i zimske pčelinje zajednice, kao i nukleusi mogu se tretirati samo jednokrano. Kutija treba da stoji četiri nedelje.

Efikasnost proizvoda je najjača kada se koristi u periodu kasnog leta posle medne žetve, kada se smanjuje pčelinje leglo. Međutim, u slučaju jake infestacije preparat se može koristiti tokom proleća pre paše kada je temperatura iznad 15 oC

UPUTSTVO ZA PRAVILNU UPOTREBU LEKA:

Ne tretirati tokom pčelinje paše. Ne prehranjivati društvo pre tretiranja. Tretiranje se može izvršiti odmah posle uklanjanja meda.

Preparat se ne koristi kada je dnevna maksimalna temperatura ispod 15 oC, kada je aktivnost drušva veoma mala ili kada je dnevna temperatura iznad 40 oC.

Preparat treba da stoji u košnici sve dok se kutija ne isprazni. U svakom slučaju izneti preparat kada se postavi hranilica u društvu.
Sastaviti slaba društva pre tretiranja.
Istovremeno treba tretirati sva društva u pčelinjaku.

KARENCA:

Med: 0 (nula) dana.
Ne koristiti za vreme pčelinje paše.

Dodatne informacije

Težina 0.05 kg
Proizvođač

Apiguard