Neophodne činjenice o čišćenju akvarijuma

Neophodne činjenice o čišćenju akvarijuma

Pokušaćemo da Vam objasnimo ovaj deo akvaristike i otkrijemo koliko su akvarijumi zahtevni za održavanje i šta je sve potrebno da uradite ako želite da vaš akvarijum bude kristalno čist. Ako volite životinje, mir i zen atmosferu, onda defintivno razmislite o nabavci akvarijuma. Ribice su ljubimci kojima ne morate posvetiti puno pažnje, a koje će Vam opet praviti društvo i koje će popuniti Vaš životni prostor. Akvaristika je velika i opširna oblast, pa se morate dobro edukovati i informisati pre nego što kupite akvarijum.

PRE KUPOVINE

Ono što mnoge zanima pre nego što uopšte kupe akvarijum jeste kako se akvarijum čisti i koliko se lako, odnosno teško održava. Mnogi misle da se voda u akvarijumu menja u potpunosti i da se akvarijum mora potpuno prazniti kako bi se čistiio, ali to zapravo nije tačno i održavanje akvarijuma je relativno lagana i jednostavna procedura.

Prvo ćemo krenuti od zamene vode. Voda u akvarijumu se nikad ne menja u potpunosti, već se menja maksimalno 1/3 vode i to u periodu od 7 do 14 dana, što samo po sebi ne predstavlja neki veliki problem. Bitna stvar u održavanju i čišćenju akvarijuma jeste filter koji predstavlja glavni čistač koji obavlja 90% Vašeg posla.

Postoje različiti tipovi filtera, ali svi oni imaju istu funkciju, da učine da voda u akvarijumu bude čista i providna, ali i bezbedna za ribice. U filtere se ubacuje filter masa koja radi mehaničko, ali i hemijsko čišćenje. Mehaničko čišćenje uklanja prljavštinu i vidljive čestice, dok hemijska filtracija omogućava nastanak mikroorganizama koji čiste akvarijum i na bakterijskom nivou i koji se hrane nitratom koji je opasan po ribice.

PODLOGA

Čišćenje podloge se obavlja na vrlo jednostavan način pomoću pumpe koja izvlači vodu. Kada menjate vodu, ujedno ćete čistiti podlogu i usisavati dno, pa na taj način uklanjati višak prljavštine. Stakla možete čistiti posebnim magnetima koji uklanjaju alge, ali možete koristiti i žilete ili druge stvari koje posedujete kako bi vaše staklo bilo čisto.

Ono što nikako ne smete raditi jeste da koristite hemijske preparate, jer ćete tako ubiti sve što se u akvarijumu nalazi. Dakle, kao što možete videti, održavanje i čišćenje akvarijuma nije teško niti komplikovano.

Kada jednom postavite enterijer akvarijuma, više ga ne morate menjati niti dirati, filter će gotovo sve sam uraditi, a na vama je da povremeno menjate vodu, da očistite stakla i podlogu i to je sve.